Het eerste kind maakt niet altijd gelukkig

Maakt een kind gelukkig? Niet altijd, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Ouders zijn na de geboorte van hun eerste kind vaak minder gelukkig. Vaders zien hun inkomen in rook opgaan en hebben minder vrije tijd. Moeders zijn minder gelukkig vanwege veranderingen in het tijdsbestedingspatroon. Mannen en vrouwen hebben nog jaren last van een verminderd gelukgevoel.

Versnipperde tijd
Toch is het opvallend dat mannen klagen over inkomen en minder vrije tijd, omdat jonge vaders hierop nauwelijks hoeven in te leveren. “Het gaat waarschijnlijk dan ook vooral over de invulling van de vrije tijd”, beweert promovendus Babette Pouwels. “De hoeveelheid vrije tijd in een jong gezin is vaak versnipperd. Bovendien brengen jonge ouders hun vrije tijd meer dan voorheen samen met het gezin door. Kersverse vaders moeten niet alleen aan deze nieuwe situatie wennen, maar ook aan het feit dat een groot deel van hun inkomen nu opgaat aan de kinderen.”

Minder vrije tijd en inkomen
Vrouwen besteden minder tijd aan betaald werk en leveren dus geld in. “Dit verlies aan netto vrije tijd en netto inkomen maakt hen ongelukkiger,” zegt Pouwels. “Daarnaast verandert de betekenis van betaald werk voor vrouwen. Voor de geboorte van het kind draagt betaald werk in belangrijke mate bij aan het geluk van vrouwen. Na de geboorte wordt werk veel minder belangrijk.”

WIST U DAT…

…de baby weet wie de baas is?

Advies
Jonge ouders doen er goed aan om betaald werk en zorg onderling te verdelen. Zo delen ouders de verantwoordelijkheid voor het huishoudinkomen en de huiselijke verplichtingen. Daarnaast blijft het goed om vrije tijd naar eigen invulling te blijven besteden.

Scheiden met een piepjong kind
Een tip voor mensen die interesse hebben in dit onderwerp: in de nieuwste editie van het opinieblad HP/De Tijd (week 4, 28 januari 2011) staat een lang artikel over een nieuwe trend: scheiden met een piepjong kind. In dit artikel belicht auteur Esma Linnemann dat ouders met jonge kinderen steeds vaker scheiden, omdat zij voor het eigen geluk kiezen. Vaak heeft de komst van het eerste kind ermee te maken, vooral bij ouders die op latere leeftijd kinderen krijgen. Zij zijn ouder, minder flexibel en op een gegeven moment ‘doodmoe’ van de opvoeding van de kinderen.

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit Utrecht
"Eigen geluk eerst" - HP/De Tijd (week 4/2011)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd