Nederlander maakt meest complexe Rubiks Kubus ooit

Nederlander Oskar van Deventer is erin geslaagd om de meest complexe Rubiks Kubus ooit te maken. Een zijde van zijn kubus bestaat niet uit drie bij drie, maar uit zeventien bij zeventien blokjes. In totaal bestaat Van Deventers kubus uit 1.539 onderdelen. Opvallend detail: de Rubiks Kubus is geprint met een 3D-printer van Shapeways.

Na het printen van de onderdelen kostte het Van Deventer vijftien uur om de verschillende stukjes te ordenen en de kubus in elkaar te zetten. Een fractie in vergelijking met de duur van het ontwerpproces. Van Deventer besteedde meer dan 60 uur aan het ontwerpen van de kubus.

Een nieuwkomer is van Oskar van Deventer niet. Hij geniet van puzzels. Al op 16-jarige leeftijd heeft de Gooise tiener een verzameling van 180 puzzels. De meeste puzzels daarvan maakte hij zelf. In een artikel in Gooi en Eemlander (1982) zegt Van Deventer dat hij zelf nauwelijks puzzelt. “Het verzinnen is ook een hele puzzel. Het is de kunst om ‘m zo moeilijk mogelijk te maken met zo weinig mogelijk stukjes.” Bekijk hier enkele bijzondere puzzels van Van Deventer.

Van Deventer verpulvert het oude record: een kubus van 12 bij 12 bij 12 blokken. Kopen? De bijzondere kubus van Van Deventer kost ruim 2.000 dollar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd