Dido en Bryan Adams verergeren het broeikaseffect

U heeft het vast wel eens gehoord tijdens het winkelen: die irritante, luchtige popmuziek op de achtergrond. Artiesten als Dido en Bryan Adams worden ingezet om te zorgen dat u net even wat meer in uw winkelwagen gooit. Uit een nieuw onderzoek van de Stanford universiteit blijkt dat achtergrondmuziek in winkels ervoor zorgt dat er veel elektriciteit wordt verspild. Dit resulteert weer in onnodige productie van CO2.

Alleen in de Verenigde Staten is achtergrondmuziek in winkels goed voor een energieverbruik van 1,18 gigawattuur per maand. Dankzij achtergrondmuziek wordt er jaarlijks meer dan 3.000 metrische ton extra CO2 geproduceerd. Natuurlijk is dit een fractie in vergelijking met de totale jaarlijkse productie van broeikasgassen – 30 gigaton – maar toch is het iets om rekening mee te houden.

Onderzoeker Jan Zhang van de universiteit van Hertfordshire heeft een oplossing voor het probleem: “Plaats een pianist en een piano in een winkelcentrum. Pianomuziek is plezierig voor de oren en op deze manier kost muziek minder energie.”

Meer dan 80 procent van de totale energieconsumptie van winkelcentra gaat op aan belichting en temperatuurregeling. Misschien is het verstandiger om efficiënte lampen of HVAC-systemen te installeren dan om achtergrondmuziek uit te schakelen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd