Hersenscan kan gewichtstoename voorspellen

Hersenscans kunnen zowel een gewichtstoename als seksuele activiteiten voorspellen, zo blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers verzamelden een groep proefpersonen en bestudeerden met behulp van een functionele MRI het deel van het brein dat ons beloont: de aanliggende kern. Terwijl de wetenschappers dat deel van de hersenen in de gaten hielden, lieten ze mensen foto’s van dieren, landschappen, mensen en voedsel zien. Ook werd gekeken hoeveel de proefpersonen wogen. En de proefpersonen vulden een vragenlijst in waarin onder meer werd ingegaan op hun seksleven.

Aangekomen
Na zes maanden vulden de proefpersonen de vragenlijst opnieuw in en werd ook het gewicht van de proefpersonen opnieuw vastgesteld. Al snel dook er een verband op tussen de hersenactiviteit die de mensen zes maanden eerder hadden vertoond en hun gewicht. “De mensen die zes maanden eerder sterker reageerden op afbeeldingen van voedsel waren ook degenen die meer waren aangekomen,” vertelt onderzoeker Kathryn Demos.

WIST U DAT…

…zoet eten in de ochtend kan helpen bij het afvallen?

Meer seks
Ook seksuele activiteiten bleken te voorspellen, zo is in het blad The Journal of Neuroscience te lezen. De onderzoekers benadrukken dat mensen die sterker reageerden op voedsel niet meer seks hadden en mensen die sterker reageerden op seksuele afbeeldingen niet meer aten. Gewichtstoename bleek ook niet te voorspellen te zijn door mensen plaatjes die niet gerelateerd waren aan eten te laten zien.

Verleiding
Mogelijk kan de studie onderzoekers helpen om beter te begrijpen wanneer mensen in verleiding komen om bijvoorbeeld te eten. Want voordat mensen een verleiding kunnen weerstaan, moeten ze zich er wel van bewust zijn dat er sprake is van verleiding. En dit onderzoek laat zien dat verleiding in hele kleine dingen kan zitten.

Het onderzoek is heel bijzonder, zo legt onderzoeker Todd Heatherton uit. “Hersenactiviteit gebruiken om gedrag buiten de scanner te voorspellen: dat is nieuw.”

Bronmateriaal

"Dartmouth Research Shows Brain Scans Can Predict Weight Gain and Sexual Activity" - Dartmouth.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door davidd (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd