Raaf onthoudt relaties zeker drie jaar

Visitekaartjes heeft de raaf niet nodig: de vogel onthoudt gezichten en relaties met andere raven zeker drie jaar.

Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Wenen in het blad Current Biology. Het is voor het eerst dat wetenschappers ontdekken dat dieren gedurende zo’n lange tijd ook de waarde die ze aan een relatie hechten, kunnen onthouden.

Vriend en vijand
Wanneer raven andere raven zien of kreten van andere raven horen, dan reageren ze daarop. Wanneer ze het gezicht of de kreet herkennen, laten ze zelf ook meer kreten horen. Maar daar blijft het niet bij. De raven bleken zich niet alleen de gezichten te herinneren, maar ook de relaties die ze met de andere raven hadden. Want op een raaf waar ze eerder een aanvaring mee hadden gehad, reageerden ze met heel andere kreten dan op raven die ze als vrienden zien.

WIST U DAT…

…er vogels zijn die angst kunnen ruiken?

Drie jaar
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat zoogdieren hun kreten aanpassen op de relatie die ze met anderen hebben. Het is echter voor het eerst dat de onderzoekers ontdekken dat ook vogels dat doen. Ook bleken de raven veel langer dan gedacht hun relaties met anderen te kunnen onthouden: zeker drie jaar.

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers zich verbazen over de intelligentie van vogels. Uit eerder onderzoek bleek ook al dat kraaien gezichten van mensen kunnen onthouden. Wanneer een mens ze lastig viel, dan hadden ze na meer dan drie jaar nog steeds een hekel aan diegene. En uit vervolgonderzoeken bleek dat kraaien elkaar ook vertellen aan wie ze een hekel hebben.

Bronmateriaal

"Ravens remember relationships they had with others" - Univie.ac.at
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Fiona (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd