Eerste ‘handgemaakte’ gekloonde transgene schaap is er

In China is voor het eerst een transgeen schaap ter wereld gebracht dankzij een simpele techniek: ‘handgemaakt’ klonen.

Het schaap heeft de naam Peng Peng gekregen en is daarmee vernoemd naar de twee wetenschappers die het dier gekloond hebben. Peng Peng woog bij de geboorte 5,74 kilo en maakt het prima.

Methode
Meer dan twee jaar geleden is het onderzoek dat uiteindelijk tot de geboorte van Peng Peng leidde gestart. De onderzoekers haalden donorcellen uit een schaap en creëerden middels genetische manipulatie een zogenoemde transgene cellijn. Na enkele pogingen lukt het dan om het schaap te klonen. Hierbij werd gebruik gemaakt van een methode die ‘Handmade Cloning‘ (HMC), oftewel ‘handgemaakt klonen’ wordt genoemd. Deze methode is vrij eenvoudig: er wordt minder gebruik gemaakt van geavanceerde gereedschappen, de procedure is iets simpeler, de kosten zijn lager en er kan veel efficiënter worden gekloond. De embryo’s die de procedure opleverden, groeiden uiteindelijk uit tot de gekloonde transgene schaap Peng Peng.

Dino

Kunnen we dinosaurussen eigenlijk klonen? Lees het hier!

Transgeen
Een transgeen dier draagt vreemd genetisch materiaal bij zich. Door genetische aanpassingen draagt een gekloond dier dat materiaal met zich mee. In het geval van Peng Peng werd een gen meegegeven dat geassocieerd wordt met een onverzadigd vetzuur. Dit vetzuur verkleint bij mensen de kans op hartziekten en stimuleert de ontwikkeling van het brein, de ogen en zenuwcellen. “De geboorte van Peng Peng betekent dat mensen het vetzuur in de toekomst kunnen absorberen door melk te drinken of vlees te eten,” legt onderzoeker Yutao Du uit. “De meest moeilijke taak zit er nu op: het platform voor de productie van het transgene schaap is er, we zijn klaar voor ontwikkelingen op industriële schaal.”

Geiten
Het is niet voor het eerst dat de HMC-methode wordt toegepast. HMC werd al in 2001 geïntroduceerd en leverde eerder al onder meer gekloonde varkens en geiten op. Het is echter voor het eerst dat de methode in een gekloond schaap resulteert.

Deze ‘handgemaakte’ gekloonde transgene dieren kunnen niet alleen handige vetzuren met zich meebrengen. Ze kunnen ook genen krijgen die ervoor zorgen dat ze stoffen produceren die nodig zijn voor de totstandkoming van bijvoorbeeld medicijnen.

Bronmateriaal

"World's first handmade cloned transgenic sheep born in China" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door maja_x1 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd