Helpt rode wijn tegen geheugenverlies?

rode-wijn

Een stofje in rode wijn, druiven en noten helpt mogelijk geheugenverlies voorkomen. Het gaat om resveratrol. Uit eerdere onderzoeken is gebleven dat deze chemische verbinding levensverlengend werkt en de strijd aangaat tegen overgewicht.

Nu blijkt dat resveratrol een positieve invloed heeft op de hippocampus. Dit hersengebied is betrokken bij het opslaan van nieuwe herinneringen die betrekking hebben op bepaalde feiten of gebeurtenissen. Prikkels die interessant of belangrijk bevonden worden, zullen worden opgeslagen in de cortex. Daarnaast speelt de hippocampus een rol bij het ruimtelijke navigeren en oriënteren.

Resveratrol-pillen

Je kunt een glas wijn drinken, maar je kunt ook een resveratrol-pilletje slikken. De sterkste pillen bevatten even veel resveratrol als honderden glazen rode wijn. Deze pillen worden online aangeboden. De meeste resveratrol-pillen bestaan uit resveratrol dat geïsoleerd is uit de Japanse duizendknoop.

Mensen krijgen op een bepaald moment te maken met een afname van cognitieve capaciteiten. Wetenschappers zijn op zoek naar behandelmethoden om geheugenverlies bij ouderen te voorkomen. Resveratrol kan een mogelijke oplossing zijn.

“De resultaten van het onderzoek zijn verrassend”, zegt onderzoeker Ashok Shetty. “We gebruikten ratten voor ons experiment. De ratten die resveratrol toegediend kregen, konden tussen 22 en 25 maanden nog veel nieuwe herinneringen aanmaken. Bij de ratten die geen resveratrol gebruikten, ging het geheugen na 22 maanden hard achteruit. De toename van neuronen verliep twee keer zo snel bij de resveratrol-gebruikende ratten dan bij de ratten in de controlegroep.” De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke journaal Scientific Reports.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd