WikiGalaxy: wat als Wikipedia een universum was?

wikigalaxy

Stel je eens voor: je reist door het uitgestrekte heelal. Maar iedere ster en planeet die je tegenkomt is een Wikipedia-pagina. En iedere pagina is weer verbonden met andere Wikipedia-pagina’s in de galactische buurt. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Het kan nu online, zonder op een paddenstoel te kauwen!

Een student uit Parijs heeft de 100.000 populairste artikelen op Wikipedia in een universum gegoten. Je kunt – letterlijk – door de informatiegroepen vliegen. In totaal zijn er 500 thematische nevels. ‘Sterren’ die tot dezelfde categorie behoren hebben dezelfde kleur.

Wil je zelf een kijkje nemen? Ga naar de website van WikiGalaxy. Heb je geen snelle computer, dan is het beter om de site niet te bezoeken. Hier op de redactie steeg de computer bijna letterlijk op tijdens het cruisen van ster naar ster.

Overigens vormen de 100.000 pagina’s slechts een klein deel van de volledige Wikipedia-catalogus. Zo bestaat de Engelstalige Wikipedia op dit moment uit bijna 4,7 miljoen artikelen. De Nederlandstalige Wikipedia behoort met 1,8 miljoen artikelen tot één van de subtoppers. Het zal niet lang duren voordat de twee miljoen wordt aangetikt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd