Heel eenzame superster ontdekt

Wetenschappers hebben een heel massieve ster ontdekt in de Grote Magelhaense Wolk. Tot hun verbazing is de ster eenzaam en alleen.

De ster met de naam VFTS 682 heeft een massa die ongeveer 150 keer groter is dan die van de zon. Hoewel zo’n enorme ster op zichzelf al heel bijzonder is, wordt het nog gekker.

Alleen
Eigenlijk alle sterren met zo’n massa maken deel uit van een sterrenhoop. Maar VFTS 682 is helemaal alleen. De ontdekking roept dan ook nogal wat vragen op.

WIST U DAT…

…zich in de Grote Magelhaense Wolk ook een monsterster bevindt?

Weggeslingerd?
Het zou kunnen dat VFTS 682 in een sterrenhoop is ontstaan en is weggeslingerd. Er zijn meer sterren die dat is overkomen. Maar die zijn allemaal wel veel kleiner dan deze. Om een ster met deze omvang weg te slingeren, zijn enorme krachten nodig. Zou de ster dan ontstaan zijn op de plaats waar deze zich nu bevindt? Astronomen kunnen zich dat maar moeilijk voorstellen.

VFTS 682 werd enkele jaren geleden voor het eerst waargenomen. Onderzoekers dachten toen echter dat het om een relatief kleine ster ging. Nu pas blijkt dat het een superster is. En ook nog eens eentje die omringd wordt door vraagtekens en die de hele theorie omtrent het ontstaan van massieve sterren op zijn kop kan zetten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd