Nieuwe bacterie leeft van cafeïne

Wetenschappers hebben een nieuwe bacterie ontdekt die zichzelf onderhoudt door pure cafeïne naar binnen te werken.

De bacterie heeft de naam Pseudomonas putida CBB5 gekregen. Het organisme nuttigt cafeïne en breekt het af in koolstofdioxide en ammonia, zo ontdekten de onderzoekers. “Er bevindt zich zoveel cafeïne in onze omgeving dat het niet verwonderlijk is dat er een bacterie is die dit molecuul kan eten om te groeien en zich voort te planten,” stelt onderzoeker Ryan Summers.

Verwerking
Het is niet de eerste keer dat wetenschappers een bacterie aantreffen die cafeïne kan nuttigen. Maar onderzoekers zijn er dankzij de nieuwe bacteriesoort wel voor het eerst in geslaagd om te ontdekken hoe de bacterie de cafeïne verwerkt.

WIST U DAT…

…bacteriën in de toekomst ook gebruikt kunnen worden om uw telefoon op te laden?

Genen
De onderzoekers waren niet alleen in staat om de enzymen die de bacterie gebruikt aan te wijzen, ze konden ook de genen identificeren. En door deze genen in andere bacteriën te plaatsen, kregen ze de organismen zover dat ook deze enzymen gingen aanmaken die cafeïne konden verwerken.

De onderzoekers denken al wel te weten hoe ze de bacterie kunnen gaan inzetten. De stofjes die de bacterie uit cafeïne maakt, kunnen worden gebruikt voor medicijnen tegen bijvoorbeeld astma en hartritmestoornissen. Ook zouden de bacteriën gebruikt kunnen worden voor het produceren van koffie zonder cafeïne.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd