Enkels leveren meeste kracht tijdens rennen

Als we lopen moeten we het vooral van onze heupen hebben, maar bij het rennen zijn onze enkels de belangrijkste krachtbron, zo blijkt.

Er is al heel veel onderzoek gedaan naar hoe wij mensen bewegen. Maar deze studie kijkt voor het eerst naar de belangrijkste krachtbron voor deze bewegingen.

Onderzoek
De onderzoekers lieten tien mensen op een loopband lopen. De snelheden verschilden. Soms renden de mensen. Soms liepen ze. Camera’s hielden de bewegingen in de gaten. Ook de kracht die de proefpersonen op de loopband uitoefenden, werd genoteerd.

WIST U DAT…

Resultaten
Wanneer mensen lopen, leveren de heupen veel meer kracht dan de enkels. Maar dat verandert als mensen gaan snelwandelen. Enkels gaan dan een belangrijke bijdrage leveren: 39 procent van de kracht, terwijl de heupen 44 procent leveren. Als snelwandelen verandert in rennen, gaan de enkels nog beter hun best doen en leveren ze 47 procent van de kracht, terwijl de heupen ‘slechts’ 32 procent bijdragen. Naarmate er harde gelopen wordt, gaan de heupen meer kracht leveren en komen die percentages dichterbij elkaar te liggen.

“Blijkbaar vindt er een wisseling van de wacht plaats tussen de heupen en de enkels wanneer je de overstap maakt van lopen naar rennen,” merkt onderzoeker Gregory Sawicki op. Het onderzoek is van grote waarde voor wetenschappers die werken aan mechanische hulpstukken voor mensen die moeite hebben met lopen. Dankzij het onderzoek weten onderzoekers nu hoe de mechanische kracht – afhankelijk van de snelheid van de mens – moet worden verdeeld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd