Hardwerkende moeders hebben dikkere kinderen

Het aantal kinderen met obesitas neemt rap toe. Hoe valt dat te verklaren? Eerdere studies toonden al aan dat er een verband was tussen de Body Mass Index (BMI) van kinderen en het feit dat moeder werkt of niet. Een nieuw onderzoek bevestigt dat verband: hoe meer jaren een moeder na de geboorte doorwerkt, hoe hoger het BMI van haar kroost.

De wetenschappers baseren hun conclusies op een onderzoek onder 900 Amerikaanse kinderen. Ze ontdekten dat het totale aantal jaren dat een moeder werkte een kleine, maar cumulatieve invloed op het BMI van de kinderen had. Over een langere periode vergroot dit de kans op overgewicht wel degelijk.

Verband
Het verband tussen het BMI van de kinderen en werkende moeders was het sterkst als de kinderen tussen de tien en twaalf jaar oud waren. Waarom werkende moeders dat effect hebben op hun kinderen is onduidelijk. Uit de studie blijkt namelijk dat een verandering in de fysieke activiteit van de kinderen, de tijd die het kroost zonder supervisie doorbrengt en de tijd die ze voor de televisie hangen het verband tussen het werk van moeder en het BMI van de kinderen niet verklaart.

WIST U DAT…

…we steeds dikker worden en dat daar zeven goede redenen voor zijn?

Koken
Waarom de kinderen van werkende moeders over het algemeen dikker zijn, blijft dus onduidelijk. De wetenschappers vermoeden echter dat werkende ouders minder tijd hebben om boodschappen te doen en te koken en dat er daarom vaak buiten de deur en ongezond wordt gegeten.

Dat werkende moeders deze invloed op hun kinderen hebben, is verontrustend, zo merkt onderzoeker Taryn W. Morrissey op. In Amerika werkt zo’n zeventig procent van alle moeders. “Ongeveer één vijfde van de Amerikaanse kinderen hebben te maken met overgewicht. En overgewicht wordt geassocieerd met gezondheids-, gedrags- en leerpoblemen, zowel in de tienerjaren als wanneer de kinderen volwassen zijn.” De onderzoekers benadrukken dat het belangrijk is dat ouders informatie krijgen over hoe ze snelle, maar gezonde maaltijden op tafel kunnen zetten.

Bovenstaande tekening is gemaakt door Joe_13 (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd