Groente en fruit dwarsboomt hartziekte-gen

Een genetisch bepaalde hartziekte: dat is toch niet te voorkomen? Mis! Veel groente en fruit eten, kan de genen dwarsbomen, zo blijkt.

Wetenschappers bestudeerden iets meer dan 27.000 mensen. Het was een internationaal gezelschap met proefpersonen uit China, Europa en Zuid-Amerika.

Gen
Het draaide allemaal om een gen dat zich op het negende chromosoom bevindt. Dit gen is er in twee varianten. Een ‘gewone’ variant en een variant die de kans op hartziekten vergroot.

WIST U DAT?

Vijf porties
De onderzoekers hebben nu ontdekt dat mensen met dat laatste gen niet machteloos staan. Ze kunnen het gen namelijk tegenwerken met een heel gezond dieet. Maar daarvoor moet wel heel veel groente en fruit gegeten worden: zo’n vijf of meer porties per dag. Dat hoeven niet per se vijf appels te zijn. Denk aan: een stuk fruit, een bord groente, een glas fruitsap, gedroogd fruit, een smoothy, enzovoort.

Risico
En dat heeft effect, zo meldt het blad PLoS Medicine. Het onderzoek suggereert namelijk dat mensen met de schadelijke variant van het gen door het eten van veel groente en fruit een even groot risico lopen op hartziekten als mensen die de schadelijke variant niet hebben.

Nader onderzoek is noodzakelijk, zo benadrukken de onderzoekers. Maar het lijkt erop dat mensen die extra vatbaar zijn voor hartziekten daar heel gemakkelijk zelf iets aan kunnen doen.

Bronmateriaal

"Raw vegetables and fruit 'counteract heart risk genes'" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nils Dehl (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd