‘Keltisch Stonehenge’ duikt op in Duits bos

Wetenschappers hebben in het Duitse Zwarte Woud een soort Keltisch Stonehenge ontdekt.

Wetenschappers deden hun ontdekking toen ze oude kaarten van opgravingen nog eens onder de loep namen. Nabij de Magdalenenberg in het Zwarte Woud bevond zich een serie graven. Een koninklijk graf, met daaromheen andere graven. Al snel ontdekten de onderzoekers een patroon. In juni van dit jaar werden de resultaten al in een boek gepubliceerd.

De 100 meter brede begraafplaats in het Zwarte Woud is eigenlijk een enorme representatie van de Keltische kalender. Deze kalender is in tegenstelling tot de onze gericht op de maan. Datzelfde geldt voor de graven. Op de grafheuvel werden lange rijen palen geplaatst die gericht waren op de maanstilstand: een belangrijk onderdeel van de Keltische kalender. Zo’n maanstilstand vindt één keer in de 18,6 jaar plaats en de Kelten wisten dat zeer precies. De positie van de graven rondom de koninklijke tombe komt bovendien exact overeen met de sterrenbeelden op het noordelijk halfrond.

De graven rondom het koninklijke graf (in het midden) zijn groen omcirkeld. Als we deze graven met lijntjes met elkaar verbinden, blijken deze exact dezelfde positie te hebben als de sterrenbeelden. Afbeelding: Römisch-Germanisches Zentralmuseum.

Met speciale computerprogramma’s kon de positie van de sterrenbeelden in de tijd van de Kelten worden achterhaald. Ook konden de onderzoekers vaststellen dat de begraafplaats rond het jaar 618 voor Christus moet zijn aangelegd. Daarmee is het de oudste en meest complete Keltische kalender ooit.

Wilt u de afbeelding in dit artikel wat groter bekijken? Klik hier en vervolgens op de afbeelding.

Bronmateriaal

"Early Celtic 'Stonehenge' Discovered in Germany's Black Forest" - Sciencedaily.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door het Römisch-Germanisches Zentralmuseum.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd