Goede eerst indruk maken? Schud de ander stevig de hand!

  Nieuw onderzoek bevestigt wat mensen in de zakenwereld al jaren roepen: u laat een betere eerste indruk achter wanneer u ervoor kiest om bij een eerste ontmoeting de ander de hand te schudden. Sterker nog: wie de ander de hand schudt, kan daarna wel een potje breken.

  De onderzoekers lieten achttien mannelijke en vrouwelijke proefpersonen filmpjes zien waarin twee mensen elkaar voor het eerst ontmoeten. Soms schudden de mensen elkaar de hand. Soms ook niet. Terwijl de proefpersonen de filmpjes keken, werden hun hersenen gescand. De onderzoekers richtten zich daarbij met name op het sociale netwerk in het brein.

  Resultaten
  Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de aanliggende kern actiever werd wanneer de proefpersonen zagen hoe de twee mensen elkaar de hand schudden. Dit deel van de hersenen verwerkt beloningen: het reageert op de beloning die ons brein bij bepaald gedrag afgeeft. Het experiment bewijst volgens de wetenschappers dat het schudden van de hand een positief effect heeft op hoe we de sociale situatie evalueren.

  WIST U DAT…

  …ook chimpansees soms de handen ineenslaan?

  De kracht van de handdruk
  De onderzoekers hebben dan ook nog wel wat tips voor mensen die graag een goede eerste indruk achterlaten. “Ik zou tegen deze mensen willen zeggen: wees je bewust van de kracht van een handdruk,” vertelt onderzoeker Sanda Dolcos. Ze benadrukt dat de handdruk niet alleen de kans op een goede eerste indruk vergroot: de handdruk zorgt er ook voor dat u in een later stadium wel een potje kunt breken bij uw gesprekspartner. “Veel van onze sociale interacties gaan om de één of andere reden mis en als daar een simpele handdruk aan voorafgaat dan kan dat ons een boost geven en het negatieve effect van mogelijke misverstanden verzwakken.”

  Overigens volstaat niet elke handdruk, zo schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Cognitive Neuroscience. Voor een goede eerste indruk geeft u een stevige, zelfverzekerde, maar vriendelijke handdruk. “Nog niet zo lang geleden kon je op basis van een handdruk een lening krijgen,” vertelt onderzoeker Floris Dolcos. “Dus het brengt iets heel belangrijks over. Maar de wetenschap daarachter ligt nog zo ver achter. We weten deze dingen intuïtief wel, maar nu hebben we er ook wetenschappelijk bewijs voor.”

  Bronmateriaal

  "Science reveals the power of a handshake" - Beckman.uiuc.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door <3 [ { - a u b r e y - } ] (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd