Gestolen sarcofagen ontdekt in Israël

In het oude Jeruzalem in Israël zijn twee gestolen sarcofagen van mummies ontdekt. Het paar is duizenden jaren oud en komt uit Egypte.

Inspecteurs vonden de schat tijdens het ‘checken’ van winkels op een markt in Jeruzalem. Zij hadden al snel in de gaten dat er iets niet klopte en namen de sarcofagen mee. Dat meldt LiveScience. Bij nader onderzoek bleek het inderdaad om gestolen goederen te gaan. De sarcofagen, waar ooit mummies in lagen, dateren uit het oude Egypte.

De omhulsels zijn gemaakt van hout en bevatten prachtige decoraties en schilderingen van oude Egyptische hiëroglyfen. De één stamt uit de IJzertijd, ergens tussen de tiende en achtste eeuw voor Christus en de ander stamt uit de late bronstijd, ergens tussen 16de en 14de eeuw voor Christus. Hoe zij in Israël terecht zijn gekomen, is niet duidelijk. De Israel Antiquities Authority denkt dat dieven de artefacten hebben meegenomen uit oude grafkelders in de Libische Woestijn in Egypte. Vervolgens zouden individuen de sarcofagen naar Dubai hebben gesmokkeld, om ze daarna via een Europees land, naar Israël te brengen. Opvallend is dat beide sarcofagen door midden zijn gezaagd. Dit werd waarschijnlijk gedaan zodat de delen in een koffer paste. Ook is het niet duidelijk wat er met de mummies is gebeurd.

Het smokkelen van mummies gebeurt vaker, zo schijnt er een grote zwarte markt voor te zijn. Sommigen beweren zelfs dat er miljarden dollars omgaan in deze markt. Om dit te voorkomen heeft Israël onlangs een nieuwe wet aangenomen, die per 20 april ingaat. De twee gevonden sarcofagen verblijven voorlopig in een laboratorium in Jeruzalem.

Bronmateriaal

"'Breathtaking' Mummy Coffin Covers Seized in Israel" - livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Clara Amit (cc via courtesy of the Israel Antiquities Authority).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd