Lager salaris dan collega kan gelukkig maken

Minder verdienen dan collega’s. Kunt u daar gelukkig van worden? Wel als u onder de 45 bent, zo blijkt uit onderzoek.

Die conclusie trekken wetenschappers van de University of St. Andrews. Onlangs presenteerden ze hun resultaten tijdens de Royal Economic Society Conference in Cambridge.

Duitsland
De resultaten zijn gebaseerd op grootschalige onderzoeken die onder Duitse huishoudens zijn gehouden. Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich niet per se ongelukkig hoeven te voelen wanneer hun collega’s meer verdienen. Zolang de mensen in kwestie maar jonger zijn dan 45. Ze zijn dan niet jaloers op collega’s die beter verdienen, in plaats daarvan zijn ze ervan overtuigd dat het salaris van hun collega’s ook ooit voor hen is weggelegd.

WIST U DAT…

…mannen veel meer geld spenderen aan vrouwen die in het rood gekleed gaan?

Minder mogelijkheden
Mensen die ouder zijn dan 45 reageren een stuk minder ruimhartig op collega’s die meer verdienen. In hun geval tast het hun gevoel voor eigenwaarde aan. Ook zijn ze minder tevreden met hun leven. Dat zou komen doordat carrièremogelijkheden op die leeftijd beperkt zijn.

Verrassend
Het onderzoek is best verrassend. Uit eerdere onderzoeken bleek dat het inkomen van collega’s op mensen in het oosten van Europa over het algemeen een positief effect had. Dat zou komen doordat deze economieën nog volop in ontwikkeling zijn. Uit onderzoek in het westen van Europa bleek dat collega’s met een hoger salaris op eigenlijk alle mensen wel een negatieve impact hadden. Dit onderzoek nuanceert dat alles.

Werkgevers kunnen zeker hun voordeel doen met deze studie. Zo benadrukt het onderzoek nog eens hoe belangrijk het is dat zowel jonge als oudere mensen carrièremogelijkheden zien en krijgen.

Bronmateriaal

"Earning less than your peers can make you happy" - St-Andrews.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael Scott (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd