Aarde tegen 2050 1,4 tot 3 graden warmer

De aarde is tegen het jaar 2050 1,4 tot 3 graden warmer. Dat blijkt uit 10.000 simulaties die met behulp van vrijwilligers werden uitgevoerd.

Een flink deel van de klimaatonderzoeken van tegenwoordig is gebaseerd op computersimulaties. Toch zijn deze nieuwe simulaties heel bijzonder. Zo zijn de modellen die tijdens de simulaties zijn gebruikt heel ingewikkeld. En er zijn ontzettend veel simulaties uitgevoerd: zo’n 10.000. Dat is veel meer dan de enkele tientallen die wetenschappers anders kunnen uitvoeren. Dat er zoveel simulaties zijn gedaan, hebben de onderzoekers te danken aan vrijwilligers die hun thuiscomputers ter beschikking van de wetenschap stelden. Zodra deze vrijwilligers hun PC aanzetten, gingen de simulaties op de achtergrond lopen. Resultaten werden online naar de onderzoekers verstuurd.

Warmer
Uit het onderzoek blijkt dat de aarde wanneer we zoveel broeikasgassen blijven uitstoten nog deze eeuw twee graden warmer is dan voorheen. Maar ook een opwarming van drie graden (boven de gemiddelde temperatuur die tussen 1961 en 1990 werd gemeten) behoort tot de mogelijkheden. Zelfs als we de uitstoot iets terug weten te dringen. Sterker nog: uit het onderzoek blijkt dat een opwarming van 3 graden in 2050 net zo plausibel is als een opwarming van 1,4 graden Celsius.

WIST U DAT…

Sneller
Dat alles wijst erop dat de aarde veel sneller opwarmt dan gedacht. Beleidsmakers zouden er volgens de onderzoekers dan ook rekening mee moeten houden dat het waarschijnlijk niet bij een opwarming van 2 graden Celsius blijft.

De voorspellingen van de onderzoekers zijn zoals gezegd gebaseerd op modellen. Deze modellen bleken eerder al in staat om de temperaturen van de afgelopen vijftig jaar zeer nauwkeurig te achterhalen. Het volledige onderzoek is gepubliceerd in het blad Nature Geoscience.

Bronmateriaal

"10,000 simulations show warming range of 1.4-3 degrees by 2050" - Ox.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bert Kaufmann (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd