Gemummificeerde foetus ontdekt in Italië

gemummificeerde-foetus

Wetenschappers hebben in Italië een 29 weken oude foetus ontdekt. De ongeboren baby werd mogelijk begraven in de 19e eeuw. De foetus werd samen met tientallen andere mummies gevonden in een ondergrondse kamer van een kerk.

In april 2009 werd het dorpje L’Aquila in Italië opgeschrikt door een aardbeving, waarbij meer dan 300 mensen om het leven kwamen. Ook stortten diverse gebouwen in, zoals een deel van de historische St. John-kerk in Casentino. Omdat de vloer van deze kerk het begaf, werden de ondergrondse kamers met mummies blootgelegd.

Gemummificeerde foetus
De 29 weken oude foetus was één van de tientallen mummies. Wetenschappers van de universiteit van Chieti denken dat het kindje verwekt is rond het jaar 1840. Helaas hebben zij niet kunnen ontrafelen wat het geslacht is van het ongeboren kindje.

Abortus?
De onderzoekers hebben de foetus geanalyseerd en zagen dat allerlei botten door elkaar lagen. De schedel van de foetus was op verschillende plaatsen doorgesneden en was tevens losgetrokken van de ruggenwervel. Ook de arm was afgebroken. De wetenschappers vermoeden dat er sprake is van embryotomie. De foetus is in de baarmoeder in stukken gesneden.

Op deze röntgenfoto is goed te zien dat het lichaampje in stukken is gesneden.
Waarom is dit ongeboren kindje in de baarmoeder in stukken gesneden? Deze vraag zal helaas nooit beantwoord worden.

Autopsie
De wetenschappers troffen daarnaast schedels van mensen aan die na hun dood zijn onderworpen aan een autopsie. Bij deze overleden personen is een craniotomie uitgevoerd. Hierbij wordt een opening in de schedel gemaakt om toegang te krijgen tot de hersenen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd