Geliefden stemmen hartslag op elkaar af

geliefden

Wetenschappers hebben ontdekt dat de harten van twee geliefden met dezelfde snelheid slaan. Het wijst erop dat geliefden niet alleen hun emoties, maar ook bepaalde fysieke kenmerken delen.

Onderzoekers lieten 32 heteroseksuele stellen in een kamer plaatsnemen. De geliefden zaten iets uit elkaar en in de kamer was het stil. De geliefden spraken niet met elkaar en raakten elkaar ook niet aan. De onderzoekers bestudeerden ondertussen hun hartslag en ademhaling.

Fysiek
De stelletjes bleken hun hartslag en het ritme waarin ze ademhaalden op elkaar af te stemmen. “We hebben in heel veel onderzoeken al gezien dat een persoon in een relatie op emotioneel vlak kan ervaren wat ook de andere persoon ervaart,” vertelt onderzoeker Emilio Ferrer. “Maar dit onderzoek wijst erop dat ze ook ervaringen op fysiek niveau delen.”

Dezelfde resultaten
De onderzoekers voerden nog enkele experimenten uit. Zo lieten ze geliefden bijvoorbeeld tegenover elkaar plaatsnemen en elkaar nadoen zonder te spreken. Ook tijdens dit experiment bleken de geliefden hun hartslag en ademhaling op elkaar af te stemmen.

WIST U DAT…

…een koekje dat met liefde gemaakt is echt lekkerder is?

Geen afstemming
In een derde experiment haalden de onderzoekers geliefden uit elkaar en zetten ze bij de geliefde van een ander in een kamer. Deze twee individuen stemden vervolgens hun hartslag niet op elkaar af. Ook kwam het ritme van hun ademhaling niet zo sterk overeen als wanneer zij met hun geliefde in één kamer zaten. Dat schrijven de onderzoekers in twee recentelijk verschenen papers (I en II).

Vrouw past zich aan
Een andere opvallende conclusie die de onderzoekers kunnen trekken is dat vrouwen sterker geneigd waren om zich aan hun partner aan te passen. Dat gold zowel voor het delen van emotionele ervaringen als voor het delen van fysieke ervaringen (de hartslag en ademhaling). “In andere woorden: we ontdekten dat vrouwen zich in een relatie aanpassen aan hun partner,” concludeert onderzoeker Jonathan Helm. “Haar hartslag houdt verband met die van haar partner. Ik denk dat het betekent dat vrouwen zich sterk verbonden weten met hun partners en misschien meer meeleven.”

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat ook moeder en kind hun hartritme op elkaar kunnen afstemmen. Maar ook hier gold: dat werkte alleen als een moeder met haar eigen kind contact legde. Moeders en kinderen van een ander konden hun hartslag niet op elkaar afstemmen.

Bronmateriaal

"Lovers' hearts beat in sync, UC Davis study says" - UCDavis.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door PAOLA C (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd