Kan asteroïde 2012 DA14 overmorgen een satelliet raken?

2012 DA 14

Vrijdag is het zover. Dan komt asteroïde 2012 DA14 recordbrekend dicht bij de aarde: zelfs dichterbij dan sommige satellieten. De asteroïde vormt geen risico voor de aarde, maar kan deze niet enkele satellieten knock-out slaan?

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft er bijna een dagtaak aan: allerlei wilde verhalen die zich de ronde doen over 2012 DA14, ontkrachten. Want ja, de asteroïde komt recordbrekend dicht bij de aarde. Maar nee, we hebben er niets van te vrezen, want de asteroïde zal niet op aarde inslaan.

De asteroïde in kwestie – die in 2012 werd ontdekt – scheert vrijdag langs de aarde. De afstand tussen de aarde en de vijftig meter brede asteroïde bedraagt op een gegeven moment dan slechts 27.680 kilometer. Dat betekent dat de asteroïde dichter bij de aarde in de buurt komt dan sommige communicatie- en weersatellieten. En dus komen doemdenkers met een nieuw scenario: de asteroïde gaat satellieten raken en kan zo de communicatie in delen van de wereld plat leggen.

Maar is dat een reëel scenario? Nee. Hoewel het niet uit te sluiten valt dat de asteroïde in botsing zal komen met een satelliet is de kans wel heel erg klein. De asteroïde beweegt zich namelijk keurig tussen de satellieten die zich in een geosynchrone baan om de aarde (op zo’n 35.800 kilometer hoogte) bevinden en de enorme concentratie satellieten die zich veel dichter bij de aarde bevinden. Op de hoogte waar de asteroïde langs de aarde scheert, zijn bijna geen satellieten te vinden. Vandaar dat de kans dus ook heel klein is.

Bronmateriaal

"Asteroid 2012 DA14 – Earth Flyby Reality Check" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd