Was Nefertiti dan toch de moeder van Toetanchamon?

toetanchamon

DNA-onderzoek leek de laatste jaren eindelijk duidelijkheid te brengen: Toetanchamon was de zoon van Achnaton en zijn zus. Maar een Franse Egyptoloog komt nu met een andere theorie: niet de zus van Achnaton, maar Nefertiti was de moeder van farao Toetanchamon.

Helemaal nieuw is het idee dat Nefertiti de moeder van Toetanchamon was, niet. We weten namelijk reeds dat Achnaton en Nefertiti met elkaar getrouwd waren en zes dochters hadden. Lang dachten onderzoekers dan ook dat Toetanchamon een kind van Nefertiti was. Maar recent DNA-onderzoek veranderde dat beeld, omdat het erop wees dat de vader en moeder van Toetanchamon broer en zus waren. Aangezien Achnaton en Nefertiti neef en nicht van elkaar waren, leek daarmee uitgesloten dat Toetanchamon de zoon van Nefertiti was. Maar egyptoloog Marc Gabolde denkt nu dat we Nefertiti te snel als moeder van Toetanchamon hebben uitgesloten. Dat vertelde hij tijdens een bijeenkomst in het Science Center van Harvard. Zijn interpretatie van het DNA-materiaal dat de laatste jaren verzameld en geanalyseerd werd, is heel anders, maar daarom niet per se minder overtuigend.

Broer en zus
Uit DNA-onderzoek werd de laatste jaren duidelijk dat Toetanchamon de zoon van Achnaton was. Ook wees het DNA van de jong gestorven farao erop dat zijn moeder – waarvan we de naam niet weten – nauw verwant was aan Achnaton. De onderzoekers concludeerden daarop dat Achnaton en Toetanchamons moeder broer en zus waren.

WIST U DAT…

…een chirurg vorig jaar stelde dat epilepsie Toetanchamon mogelijk fataal werd?

Neef en nicht
Gabolde beet zich nog eens in de stamboom van Toetanchamon vast. Ook bestudeerde hij het DNA-materiaal. Zo ontdekte hij dat het DNA-materiaal er inderdaad op wijst dat Achnaton en de moeder van Toetanchamon aan elkaar verwant waren. En hoewel onderzoekers eerder met zekerheid vaststelden dat de twee broer en zus waren, is Gabolde daar niet van overtuigd. Hij ontdekte dat er nog een familieverband is dat in ditzelfde DNA-resultaat kan resulteren. Het DNA-resultaat treedt namelijk ook op wanneer neven en nichten drie generaties op rij met elkaar trouwen. “Een gevolg daarvan is dat het DNA van de derde generatie neven en nichten lijkt op het DNA van een broer en zus.”

“Ik denk dat Toetanchamon de zoon van Achnaton en Nefertiti was en dat Achnaton en Nefertiti neef en nicht waren,” vertelde Gabolde zijn toehoorders op Harvard. Het lijkt erop dat we Nefertiti te snel hebben afgeschreven. Of we daar ooit nog helemaal zekerheid over krijgen? De tijd zal het leren!

Bronmateriaal

"A different take on Tut" - Harvard.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jon Bodsworth (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd