Engelse onderzoekers hebben een bijzondere vondst gedaan. Ze vonden kreeftachtige diertjes terug die al zo’n 450 miljoen jaar lang op hun eitjes zitten te broeden. De diertjes vonden tijdens het broeden de dood en zijn uitstekend gefossiliseerd.
De diertjes behoren tot de kreeftachtigen. Hun soort was de wetenschap nog onbekend en heeft de naam Luprisca incuba gekregen. Daarmee zijn de diertjes vernoemd naar de godin van de geboorte (Lucina). Dat laatste heeft de soort te danken aan het feit dat de fossiele resten toebehoren aan vrouwtjes die elk op hun eieren – en waarschijnlijk enkele reeds uit het ei gekropen jongen – zaten.
Het maakt de vondst extra bijzonder. “Dit is een heel zeldzame en opwindende ontdekking,” stelt onderzoeker David Siveter. “Er zijn slechts een handvol voorbeelden bekend waarbij eitjes en hun ouders samen gefossiliseerd zijn. Deze ontdekking vertelt ons dat deze oude, hele kleine kreeftachtigen heel goed voor hun broedsel zorgden en dat op dezelfde manier deden als hun levende familieleden.”
De onderzoekers ontdekten de fossiele resten – die zeker 450 miljoen jaar oud zijn – in gesteente afkomstig uit de staat New York. De fossiele resten zijn ongeveer twee tot drie millimeter lang en uitstekend bewaard gebleven. Zelfs de zachte delen van de dieren zijn gefossiliseerd.
Ú., Martin, M.J., Siveter, Derek J & Briggs, D.E.G.