Uw auto gaat straks ook uw emoties monitoren: “Stop even, u bent geïrriteerd!”

autorijden

Wetenschappers werken aan een manier om autorijden nog veiliger te maken. Ze ontwikkelen camera’s die uw emoties – die uw rijgedrag negatief kunnen beïnvloeden – monitoren.

Wanneer we rijden, zijn er verschillende factoren die ons rijgedrag beïnvloeden. De mate van vermoeidheid is een belangrijke. Maar ook emoties oefenen invloed uit. Vooral wanneer automobilisten geïrriteerd zijn, kan dat resulteren in agressiever, minder oplettend en dus gevaarlijker rijgedrag.

Infraroodcamera
Het zette onderzoekers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne aan het denken. Zou het niet mogelijk zijn om een emotiedetector in auto’s in te bouwen? Ze namen de proef op de som met een infraroodcamera die twee gezichtsuitdrukkingen opspoorde: woede en walging.

Foto’s en filmpjes
Eerst lieten de onderzoekers de camera foto’s met daarop gezichten met een bepaalde uitdrukking zien. Aan de hand van die foto’s ‘leerde’ de camera woede en walging detecteren. Vervolgens lieten de onderzoekers de camera videobeelden zien waarop mensen gezichtsuitdrukkingen lieten zien. Die filmpjes waren gemaakt in ‘alledaagse omstandigheden’: in een kantoor en in een auto.

Moeilijkheid
Die experimenten verliepen prima. In de meeste gevallen bleek de camera in staat te zijn om irritatie te detecteren. En in de gevallen dat dat niet lukte, kwam dat doordat mensen irritatie op heel uiteenlopende manieren kunnen uiten. Dat zal altijd een moeilijkheid zijn, zo erkennen de onderzoekers.

Desalniettemin zien de onderzoekers wel mogelijkheden voor hun systeem. Ze willen er wel nog iets verder aan sleutelen. Overigens kan het systeem dat de onderzoekers voor ogen hebben niet alleen uw emoties monitoren: er zit ook een sensor ingebouwd die uw vermoeidheid in de gaten houdt door te kijken hoe vaak u uw oogleden sluit.

Bronmateriaal

"Emotion detectors could make driving safer" - EPFL.ch
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Cylonka.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd