Nieuw onderzoek suggereert dat vijfsecondenregel een kern van waarheid bevat

5 sec

Het is een bekende regel. Als u voedsel dat op de grond valt, binnen vijf seconden opraapt, bevat het geen bacteriën en kunt u het gewoon opeten. Een nieuw onderzoek voorziet de regel – die door velen als een mythe wordt gezien – nu van een stukje wetenschappelijke onderbouwing.

De onderzoekers lieten voedsel – onder meer een plakkerig snoepje, pasta en een koekje – op de grond vallen en het gedurende drie tot dertig seconden liggen. Vervolgens bestudeerden ze hoeveel van de veelvoorkomende E.coli– en Staphylococcus-bacterie er op het voedsel waren komen te zitten. Tijdens het experiment gingen ze uit van verschillende soorten vloeren: onder meer laminaat en tegels.

Tijd
Uit het onderzoek blijkt dat de tijd die voedsel op de grond doorbrengt een belangrijke invloed heeft op de hoeveelheid bacteriën die op het voedsel te vinden zijn. Voedsel dat slechts enkele seconden nadat het op de vloer belandde, werd opgeraapt bleek minder vaak bacteriën te bevatten dan voedsel dat langer op de grond lag.

Eerder onderzoek

Het is niet voor het eerst dat de vijfsecondenregel door wetenschappers bestudeerd is. Recent onderzoek naar de regel kwam echter wel met hele andere resultaten. Onderzoek van de Clemson University stelde dat de vijfsecondenregel eigenlijk de nulsecondenregel moest zijn: hun experimenten toonden aan dat sommige bacteriën vrijwel direct op gevallen voedsel te vinden zijn.

Vloerbedekking
Ook de soort vloer heeft invloed. De kans dat bacteriën op gevallen voedsel belanden, is het kleinst voor vloerbedekking. De kans dat bacteriën op voedsel belandden, was het grootst wanneer het om nat voedsel ging dat op laminaat of tegels viel.

Risico’s
De onderzoekers benadrukken dat ze met hun studie mensen niet willen aanmoedigen om van de vloer te eten. “Het consumeren van voedsel dat op de grond viel, brengt nog steeds infectiegevaar met zich mee, aangezien dat gevaar sterk afhankelijk is van de bacteriën die zich op dat moment op de grond bevinden,” aldus onderzoeker Anthony Hilton. “Maar de resultaten zullen wel als een opluchting komen voor de mensen die de vijfsecondenregel al jaren toepassen.”

Het onderzoek van Hilton is een combinatie van zes studies en moet nog gepubliceerd worden, zo laat de persvoorlichter van Aston University ons desgevraagd weten.

Bronmateriaal

"Researchers prove the five second rule is real" - Aston.ac.uk
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Greg Williams (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd