Feestjes doen ons brein goed

Het bezoeken van een feestje, vrienden of de kerk heeft vrijwel hetzelfde effect op ons brein als hersenkrakers, zo blijkt.

Wie fit wil blijven en op latere leeftijd geen cognitieve problemen wil krijgen, doet er dan ook goed aan om deel te nemen aan veel sociale activiteiten: van een bezoek aan vrienden tot feestjes en sportevenementen.

Experiment
De onderzoekers baseren hun conclusies op een experiment met 1138 volwassenen die gemiddeld 80 jaar oud waren. De proefpersonen ondergingen elk jaar een onderzoek waarin gekeken werd hoe ze er psychisch, maar ook fysiek aan toe waren. Hierbij werd ook gevraagd naar de sociale activiteiten van de ouderen.

WIST U DAT…

…een bezoekje aan de kroeg goed is voor de studieresultaten?

Langzamer
Aan het begin van het onderzoek waren alle proefpersonen nog helemaal in orde. Na vijf jaar begonnen ze echter af te takelen. Maar bij de mensen die veel sociale contacten hadden (ze gingen regelmatig de deur uit, bezochten vrienden, gingen uit eten, naar sportevenementen of de bingo), ging de aftakeling aanzienlijk langzamer.

Gebruiken of verliezen
De onderzoekers denken de resultaten wel te kunnen verklaren. Sociale activiteiten dwingen de ouderen om met complexe relaties bezig te zijn. Zo houden ze bepaalde delen van het brein bezig die anders niet gebruikt zouden worden en aftakelen. Onderzoeker Bryan James vat het kernachtig samen. Het is volgens hem een kwestie van: “Use it or lose it”.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Journal of the International Neuropsychological Society.

Bovenstaande foto is gemaakt door D Sharon Pruitt (via Flickr.com).

Bronmateriaal

"Want Better Brains? Party!" - Livescience.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd