John James Audubon: zijn mooiste tekeningen

Vandaag is het 226 jaar geleden dat de Franse natuuronderzoeker en kunstschilder John James Audubon werd geboren. In 1826 werd hij wereldberoemd, toen zijn boek Birds of America op de markt kwam. In dit boek zijn 435 afbeeldingen van allerlei vogelsoorten te vinden.

De tekeningen van Audubon zien er prachtig uit: kleurrijk, levendig en nauwkeurig. Hieronder de mooiste prenten uit Birds of America, één van de duurste boeken ter wereld. Daarnaast is Birds of America één van de grootste boeken ooit, aangezien het boek een formaat heeft van 99 bij 66 centimeter. Audubon wilde de dieren graag in hun ware grootte op papier zetten.

Op dit moment zijn er nog 119 exemplaren van Birds of America in omloop. Op 6 december 2010 werd er een exemplaar van dit boek verkocht voor 8,3 miljoen euro. Dit is heel veel, maar hiermee is Birds of America niet het duurste boek ooit. Die eer gaat naar Codex Leicester van Leonardo da Vinci. Dit manuscript werd in 1994 voor 30,8 miljoen dollar gekocht door Bill Gates.

Door de tekeningen van John James Audubon borrelde bij sommige mensen het besef van natuurwaarden op. Na zijn dood richtten nabestaanden de National Audubon Society op. Tegenwoordig is dit één van de belangrijkste natuurbeschermingsorganisaties in de Verenigde Staten.

Twee schreeuwuilen zitten op een boomstam.

Een roze flamingo buigt zijn nek om water te drinken.

Deze pelikaan kijkt Audobon recht aan. De omgeving is dramatisch getekend: donkere wolken, een wilde zee en een duister landschap.

Twee witte giervalken spelen met elkaar op een rots.

Heeft de havik een prooi in het vizier?

Een havik valt Virginische boomkwartels aan. Kunnen de kwartels op tijd vluchten of is het al te laat? De tweede afbeelding is een vergroting van de eerste tekening.

Een steenarend grijpt een prooi. Op de achtergrond is een bergbeklimmer zichtbaar die over een boomstam klimt.

Deze treurduiven zijn dol op elkaar. Let niet alleen op de dieren, maar ook op de mooie bloesems.

Bronmateriaal

Diverse naslagwerken en boeken.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd