Expeditie naar het schip van Zwartbaard

Wetenschappers starten vandaag met een expeditie naar het wrak van Zwartbaards piratenschip ‘Queen Anne’s Revenge’.

Het schip rust voor de kust van het Amerikaanse stadje Beaufort op de bodem van de zee. De expeditie zal twee weken duren.

Twee weken
“Het is de bedoeling om het hele schip binnenstebuiten te keren,” zei projectleider Mark Wilde-Ramsing tegen de tv-zender CNN zondag. “We hopen 18e eeuwse goederen te kunnen bergen, zoals bijvoorbeeld kanonnen en ankers. Edward Teach, de echte naam van Zwartbaard, gebruikte die namelijk veelvuldig en veel van de ontdekte kanonnen zijn nog steeds geladen.” Met het nieuwe onderzoek willen de onderzoekers benadrukken hoe belangrijk het is dat onderwaterschatten behouden blijven.

Teach
Edward Teach was een Engelse piraat afkomstig uit Bristol. Van 1716 tot 1718 was hij als zeerover actief in het Caribische gebied en er wordt verteld dat hij in een periode van achttien maanden ten minste twintig schepen kaapte, vanuit verschillende bases. Zwartbaard is zo genoemd omwille van zijn angstaanjagende verschijning, met een lange, zwarte baard, en altijd tot de tanden toe bewapend. Bij een gevecht stopte hij brandende lonten tussen zijn baard zodat er een rookwolk om hem heen ontstond.

Het schip van Zwartbaard, de Queen Anne’s Revenge, zou gezonken zijn in 1718 voor de kust van Beaufort. Het schip werd in 1996 herontdekt. In de loop der jaren zijn er veel legendes ontstaan rond het personage Zwartbaard. Zo speelt hij een belangrijke rol in de nieuwe film Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd