Rood vlees en ham vergroten kans op darmkanker

Een uitgebreid onderzoek wijst erop dat rood vlees en verwerkt vlees (bijvoorbeeld ham en salami) de kans op kanker vergroten.

In 2007 bleek uit een onderzoek al dat bepaalde soorten vlees de kans op kanker vergrootten. Maar velen achtten het bewijs niet doorslaggevend en er werd flink gedebatteerd over de resultaten.

Biefstuk
Nieuw onderzoek bevestigt echter dat grote hoeveelheden vlees van de koe, het varken en lammetjes en verwerkt vlees de kans op kanker vergroot. Mensen die het veel nuttigen, hebben een flink grotere kans op darmkanker en zouden er goed aan doen om hun consumptie eens onder de loep te nemen.

WIST U DAT…

Darmkanker
De onderzoekers baseren hun conclusie op een onderzoek naar 263 wetenschappelijke studies naar darmkanker. 24 ervan bevatten volgens de onderzoekers het doorslaggevende bewijs dat rood en verwerkt vlees in grotere hoeveelheden gevaarlijk kan zijn.

Minder
Het World Cancer Research Fund (WCRF) adviseert mensen om de consumptie van rood vlees te beperken tot 500 gram per week en verwerkt vlees te vermijden. Daarnaast zou ook het eten van voldoende vezels de kans op darmkanker flink beperken.

Boeren zijn vanzelfsprekend niet blij met de resultaten van het onderzoek. Zij wijzen erop dat de meeste mensen al hooguit 500 gram rood vlees per week eten en dat een waarschuwing dus overbodig is.

Bovenstaande foto is gemaakt door FotoosVanRobin (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd