IJslandse vulkaan Grimsvotn barst uit

De meest actieve vulkaan van IJsland is uitgebarsten. De vulkaan bevindt zich onder de grootste gletsjer van IJsland. Wetenschappers verwachten niet dat de uitbarsting voor grote problemen gaat zorgen, zoals een jaar geleden.

Het IJslandse Meteorologische Centrum bevestigde de uitbarsting na een reeks kleine aardbevingen. Daarnaast is er rook te zien boven de vulkaan, die onder de Vatnajokull-gletsjer ligt in het zuidoosten van IJsland. Het zuidoosten van IJsland is een relatief onbewoond gebied in vergelijking met het zuidwesten (Reykjavik en omringende steden) en het noorden (Husavik en Akureyi). De verwachting is dan ook dat weinig inwoners getroffen worden.

No-fly-zone
Op dit moment is er een no-fly-zone van ruim 190 kilometer rondom de vulkaan. Deze no-fly-zone blijft bestaan totdat wetenschappers meer informatie hebben over de asdeeltjes boven de vulkaan.

Vorig jaar was de no-fly-zone veel groter, waardoor tien miljoen reizigers niet konden vliegen. Sommigen vonden het een overtrokken reactie om het luchtruim dicht te gooien voor een paar asdeeltjes, maar uit recent onderzoek blijkt dat asdeeltjes van de Eyjafjallajokull-eruptie bijtend waren, en dus schadelijk voor vliegtuigen.

Grove deeltjes
“Het as van Grimsvotn is waarschijnlijk iets grover, waardoor de asdeeltjes voor minder problemen zorgen”, verwacht Pall Einarsson, geofysicus aan de Universiteit van IJsland. “De grove asdeeltjes dwarrelen tevens sneller naar beneden en blijven minder lang in de lucht hangen.”

Eerder
De Grimsvotn-vulkaan is eerder uitgebarsten in 1998, 1996 en 1993. Meestal duren de erupties één dag tot enkele weken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd