NASA geeft Marsrover Spirit op

Dagelijks werd er nog aan de Marsrover Spirit geroepen. Maar antwoord kwam er nooit. NASA heeft daarom besloten om te stoppen met roepen.

De laatste keer dat er contact was tussen Spirit en NASA was in maart 2010. De afgelopen maanden probeerde NASA voortdurend in contact te komen met Spirit door deze dagelijks aan te roepen. Zonder resultaat. Vandaag vinden de laatste pogingen plaats en daarna is het voorbij. NASA geeft Spirit dan op.

WIST U DAT…

…de eerstvolgende Marsrover met een parachute op Mars zal landen?

Koud
De doodsoorzaak? Een koude winter op Mars. In de donkere winter was er weinig zonne-energie voor handen. Waarschijnlijk had Spirit daardoor te weinig energie om op temperatuur te blijven. De kou zou diverse onderdelen van Spirit hebben aangetast.

Curiosity
De afgelopen maanden werden diverse middelen ingezet om Spirit wakker te schudden. Deze zijn echter nu nodig voor andere bezigdheden: de lancering van een nieuwe Marsrover: Curiosity. NASA heeft beloofd zo af en toe – als antennes en orbiters even niet nodig zijn – nog naar Spirit te luisteren, maar de kans dat dat wat oplevert, is klein.

Spirit hoeft zich overigens nergens voor te schamen. De rover kwam in 2004 aan op Mars en had eigenlijk maar drie maanden werk. Maar Spirit overtrof de verwachtingen en kon nog veel meer doen. Nu Spirit niet meer werkt, gaat onderzoek op Mars overigens gewoon door: Spirits tweelingbroertje Opportunity heeft die taak op zich genomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd