Eerste MRI-scan van geboorte gemaakt

Wetenschappers van een Duits ziekenhuis hebben voor het eerst een MRI-scan van het geboorteproces gemaakt. De scans werden tijdens de bevalling gemaakt. Pas kort voordat het hoofdje van het kindje naar buiten kwam, werd de scanner uitgezet. De scans moeten de wetenschappers een beter beeld geven van het geboorteproces en de complicaties die kunnen optreden.

Om de scan te kunnen maken, werd gebruik gemaakt van een speciale, open MRI-scan. Door de aanpassing hoefde de moeder niet in een krappe ruimte te liggen om de scan te maken. Wel moest ze een koptelefoon dragen om haar oren te beschermen tegen het geluid dat de MRI-scan maakte. Om het gehoor van de baby te beschermen, werd de scanner kort voordat het kindje naar buiten kwam, uitgezet.

Dankzij de scan waren de dokters in staat om de geboorte live en in 3D te volgen. De scans laten zien hoe de baby door het geboortekanaal beweegt en hoe deze ‘vervormt’. De onderzoekers hopen door de scans te achterhalen hoe complicaties ontstaan en voorkomen of verholpen kunnen worden.

De vrouw beviel op 20 november van haar kindje en zowel de moeder als de baby maken het goed.

Afbeelding: Charité / University Medicine Berlin

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd