Regenmeter luistert naar het tikken van de regen

Een goedkope regenmeter die luistert naar het tikken van de regen? Wellicht ligt dit meetapparaat in de toekomst in de winkel. Stijn de Jong van de TU Delft ontwikkelde een regenmeter, die aan het geluid van de vallende regendruppels hoort hoe hard het regent. Volgens De Jong is zijn regenmeter honderd keer goedkoper dan huidige regenmeters met dezelfde specificaties.

De regenmeter maakt gebruik van kleine luidsprekers, die ook in wenskaarten zitten. Deze luidsprekers meten de neerslag door te luisteren naar vallende regendruppels. Vanwege de lage kosten leent deze disdrometer zich uitstekend voor het meten van neerslag in steden waar veel regenmeters nodig zijn om een betrouwbaar beeld van de neerslag te krijgen. In steden vinden nu weinig neerslagmetingen plaats vanwege plaatselijke verstoringen door bijvoorbeeld hoge gebouwen.

De disdrometer is ook geschikt en betaalbaar voor gebruik in Sub-Sahara Afrika, waar de apparatuur en middelen ontbreken om het klimaat beter in kaart te brengen. Na zijn afstuderen werkt Stijn de Jong in het kader van het Trans-African Hydro-Meteorological Observatory (TAHMO)-project verder aan de ontwikkeling van goedkope weerstations waarin zijn disdrometer wordt opgenomen. Het TAHMO-project van de TU Delft gaat 20.000 van deze weerstations plaatsen bij scholen verspreid over het Afrikaanse continent.

Bronmateriaal

TU Delft

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd