Historicus identificeert overgrootmoeder van Jezus

  Het is nu zeker: de heilige Ismeria was de overgrootmoeder van Jezus. Dat beweert onderzoeker Catherine Lawless. Ze analyseerde middeleeuwse manuscripten en stelt dat Sint Ismeria wel de grootmoeder van Maria moet zijn geweest. Ismeria is een bekende heilige met een prachtige legende en diende lang als een rolmodel voor oudere vrouwen.

  Lawless bestudeerde de legende van Ismeria in twee manuscripten die uit de veertiende en vijftiende eeuw stammen. In tegenstelling tot andere manuscripten waarin de vrouw als de zus van Sint Anne of de grootmoeder van Johannes de Doper wordt bestempeld, staat in deze geschriften overduidelijk dat ze de moeder van Sint Anne (de moeder van Maria) was.”Volgens de legende was Ismeria de dochter van Nabon uit de stam van koning David,” zo schrijft Lawless. Ismeria trouwde met Liseo en kreeg een dochter: Anne. De vrouw trouwde met Joachim en kreeg een dochter: Maria.

  Overleden
  Wanneer Liseo sterft, blijft Ismeria in armoede achter. Ze neemt haar toevlucht tot een ziekenhuis. Daar zou ze een wonder hebben verricht: ze gaf alle patiënten te eten uit één schaaltje met vis. Na het wonder bidt Ismeria of ze weggenomen mag worden. God neemt haar op in de hemel en na haar overlijden waarschuwt het ziekenhuis Maria en Jezus. Zij komen, samen met de apostelen, Maria Magdalena, Salomé en Maria van Klopas naar het ziekenhuis om daar Ismeria te eren.

  WIST U DAT…

  …onderzoekers denken dat Jezus nooit gekruisigd is?

  Bijzonder
  Later zou Ismeria heilig worden verklaard en dat was een bijzondere gebeurtenis. Daarvoor werden mensen namelijk alleen heilig verklaard wanneer ze martelaars waren. Ismeria was één van de eersten die vanwege haar vroomheid als heilige geëerd werd.

  Ismeria groeide uit tot een rolmodel. Toen haar man overleed, viel ze haar familie niet lastig, maar ging ze vrijwilligerswerk doen. Dat zou oudere weduwen in de veertiende en vijftiende eeuw mogelijk geïnspireerd hebben om zich ook op deze manier in te zetten.

  Bronmateriaal

  "Jesus' great grandmother identified" - News.discovery.com

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd