Dyslexie: het geheim van het succes van Da Vinci en Picasso?

Wetenschappers van de Middlesex universiteit beweren dat kunstenaars als Leonardo Da Vinci en Picasso succesvol waren dankzij dyslexie. Zowel Da Vinci als Picasso had problemen met het lezen en schijven van tekst. Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen met dyslexie beter 3D-informatie kunnen verwerken. Deze functie is essentieel voor artistiek talent.

In totaal deden 41 mensen (zowel mannen als vrouwen) mee aan het onderzoek. De helft van de deelnemers was dyslectisch. De onderzoekers kwamen erachter dat dyslectische mannen beter door een virtuele 3D-stad konden navigeren dan de andere mannelijke deelnemers. Daarnaast onthielden zij gereproduceerde foto’s beter.

“Veel dyslectische mensen lossen problemen liever op door na te denken, dan door er met anderen over te praten”, zegt onderzoekster Dr. Nicola Brunswick. “Wellicht helpt dit dyslectische mannen om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen en succesvol te worden in de artistieke en creatieve werelden.”

WIST U DAT…

…dyslexie mogelijk al bij baby’s is op te merken?

Ambidextrie
Niet alleen dyslexie leidt tot succes. Wetenschappers denken dat ambidextrie (links- en rechtshandig) ook kan leiden tot topprestaties in de muzikale wereld. Zo was gitaarlegende Jimi Hendrix zowel links- als rechtshandig. De hersendelen van Hendrix waren beter op elkaar ingespeeld dan bij andere mensen.

“Mensen met ambidextrie zijn beter in staat om de juiste woorden en de juiste melodie samen te voegen”, zegt psycholoog Stephen Christman. “Hierdoor integreren de syntactische en emotionele aspecten van de lyrics perfect met de frasering (de wijze waarop een muzikale zin wordt gearticuleerd, red.) en de contour van de melodielijn.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd