“De aarde vormde het oppervlak van de maan”

De aarde speelde mogelijk een belangrijke rol tijdens de vorming van het oppervlak van de maan. De achterkant van de maan is bezaaid met kraters en hoger dan de voorkant van de maan. Amerikaanse wetenschappers denken dat de aarde de schuldige is. Ongeveer vier miljard jaar geleden, kort na de vorming van de maan, dreef de korst op een zee van magma. Waarschijnlijk trok de aarde aan deze korst, net zoals de maan vandaag de dag de aardse oceanen beïnvloedt.

“Aangezien de aarde aan de korst van de maan trok, ontstonden er grote variaties in de dikte van de korst”, legt professor Ian Garrick-Bethell van de universiteit van Californië uit. “Door de toenemende druk nabij de polen van de maan werd de korst daar dunner.”

De bult aan de achterkant van de maan is het resultaat van de aantrekkingskracht van de aarde. Maar waar is de bult aan de voorkant van de maan gebleven? Die ontbreekt namelijk.

WIST U DAT…

…het hoogste punt op de maan hoger dan de Mount Everest is?

Wetenschappers denken dat de bult aan de voorkant is verdwenen door vulkanische activiteit. Dit verklaart waarom de voorkant van de maan veel lavavelden en relatief weinig kraters heeft.

Overal in het zonnestelsel trekken planeten aan manen. Zo wordt het binnenste van Io gekneed door Jupiter, waardoor deze kleine maan vulkanisch actief is. Daarnaast trekt Jupiter aan de ijzige korst van de maan Europa, waardoor de vorm van deze maan niet helemaal rond is. Zo’n soortgelijk proces vindt plaats op Titan, de grootste maan van Saturnus.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd