Gesteriliseerde muggen laten bevolkingsaantal krimpen

Van mei tot oktober liet het bedrijf Oxitec genetisch aangepaste steekmuggen los op de Kaaimaneilanden. De mannelijke muggen waren allemaal onvruchtbaar. De eerste resultaten zijn nu binnen en daaruit blijkt dat het aantal muggen in het gebied aanzienlijk is gedaald. In augustus was de populatie tachtig procent kleiner dan normaal.

Logisch, aangezien de mannelijke muggen onvruchtbaar zijn worden er geen muskieten meer geboren. En dat is positief, want vrouwelijke muggen zijn gevaarlijke beesten. Alleen vrouwtjes prikken mensen en dragen op deze manier ziektes over. Jaarlijks infecteren muggen 700 miljoen mensen, waarvan twee miljoen mensen het loodje leggen.

Voedselketen
Toch zijn er wetenschappers die zich zorgen maken over het project. Dieren die afhankelijk zijn van muggen of muggenlarven missen mogelijk een belangrijke voedselbron. Oxitec beweert dat wetenschappers zich geen zorgen hoeven te maken. Het ‘onvruchtbare’ gen kan niet overgedragen worden op andere generaties, dus de methode heeft geen permanente ecologische schade.

WIST U DAT…

…muggen ingezet worden als wapen tegen knokkelkoorts?>

Malaria
De laatste tijd voeren wetenschappers meer experimenten uit met muggen. In juli 2010 ontwikkelden wetenschappers een mug die geen malaria kan krijgen. Wanneer de genetisch gemanipuleerde mug in het wild wordt losgelaten, kunnen wellicht miljoenen mensenlevens worden gered.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd