Duizend jaar oude begraafplaats ontdekt in Polen

Wetenschappers hebben in Polen enkele tientallen grafkamers ontdekt met daarin de resten en schatten van elite.

De opgravingen vonden tussen 2007 en 2009 plaats, maar nu pas komen de ontdekkingen in het blad Antiquity naar buiten. De onderzoekers deden de ontdekkingen nabij het plaatsje Bodzia: een klein dorpje in het midden van Polen.

Graf
De onderzoekers stuitten op de begraafplaats op de graven van veertien mannen, veertien kinderen en 21 vrouwen. De overledenen zijn begraven in houten kisten. De binnenkant van de kisten is bekleed met stof. De graven stammen uit de tiende en elfde eeuw na Christus.

WIST U DAT…

…onlangs nog het graf van een vrouwelijke Maya-heerser werd ontdekt?

Sieraad
In de graven vonden de onderzoekers ook de meest uiteenlopende schatten. Munten, juwelen, amuletten en nog veel meer. En de meeste schatten waren nog in uitstekende staat. Er is zelfs nog een stukje zijde bewaard gebleven. De zijde is waarschijnlijk afkomstig uit het verre oosten.

Een sieraad dat in één van de graven werd aangetroffen. Foto: M. Jórdeczka (via Antiquity.ac.uk).

Schat
In de graven van de mannen werden ook veel wapens gevonden. Onder meer zwaarden en houwelen. De kwaliteit van de wapens en andere schatten in de graven is uitzonderlijk goed. Het wijst erop dat de overledenen zeker niet arm waren. Hoogstwaarschijnlijk maakten ze deel uit van de elite. De overledene met de hoogste rang is hoogstwaarschijnlijk een jonge man die samen met een jonge vrouw ter ruste werd gelegd (zie de foto bovenaan dit artikel). Hij draagt de mooiste schatten bij zich.

Er blijven nog veel vragen. Zo staat vast dat de elite banden had met de Piasten: een oude dynastie. Maar hoe ze zich precies tot de Piasten verhielden, blijft onduidelijk.

Bronmateriaal

"Bodzia: a new Viking Age cemetery with chamber graves" - Antiquity.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door S. Gronek (via Antiquity.ac.uk).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd