Liveblog: de lancering van André Kuipers

Mis niets van Kuipers’ lancering en het begin van zijn bijzondere missie. Volg de liveblog op Scientias.nl!

Middels deze blog houden we u in de uren naar aanloop van de lancering op de hoogte van alle ontwikkelingen. Zeker in het uur voor de lancering resulteert dat in regelmatige updates. Ververs deze pagina dus regelmatig op om de hoogte te blijven van alle ins en outs!

14.27 uur: Natuurlijk duurt het nog wel even voordat de astronauten hun eindbestemming – het internationale ruimtestation – bereiken. Over twee dagen komen ze daar aan. Ondertussen blijft NASA beelden uitzenden die rechtstreeks uit de ruimtecapsule komen. Prachtig om te zien!

14.26 uur: Het is zover: André Kuipers bevindt zich in de ruimte! En daarmee is de lancering tot zover een succes.

14.19 uur: Netjes op tijd is André Kuipers samen met zijn collega’s vertrokken. Of het een succesvolle lancering is, weten we over enkele minuten. Het blijft dus spannend. Blijf de livestream van NASA volgen (met beelden vanuit de ruimtecapsule).

14.16 uur: De lancering is begonnen!

14.09 uur: Klaar voor vertrek. Goed opletten, dus. Binnen enkele minuten gaat de raket de lucht in! Zoals gezegd kunt u dat het beste volgen via de livestream van NASA of de NOS.

14.06 uur: De astronauten activeren de instrumenten aan boord van hun ruimtecapsule stuk voor stuk. Nog tien minuten!

14.00 uur: De live beelden van ESA zijn moeilijk te ontvangen. Dat is ongetwijfeld te wijten aan de overgrote belangstelling voor de beelden. Gelukkig is NASA er ook bij met een stream. Deze is hier te volgen.

13.54 uur: ESA vertoont beelden die in de capsule zijn gemaakt. Te zien is hoe de astronauten bijna opgevouwen in de krappe capsule zitten. Binnen enkele minuten zullen ze hun helm dichtklappen. Weer een stapje dichter bij de lancering.

De raket. Foto: ESA.
13.50 uur: Tijd om even een kijkje te nemen op het lanceerplatform. Hoe gaan de astronauten nu precies naar het ISS? Op het lanceerplatform staat de raket. In deze raket bevindt zich het ruimtevaartuig dat tijdens deze missie de naam TMA-03M draagt. Zoals de beelden al wel laten zien, is de raket heel flink. De raket is 49.5 meter hoog en heeft een diameter van iets meer dan tien meter. En de raket slurpt flink wat brandstof. In de eerste vijf minuten gaan er al zo’n 225.000 kilogram brandstof doorheen. Na zo’n negen minuten is duidelijk of de lancering echt gelukt is en het ruimtevaartuig zich in een baan rondom de aarde bevindt. Twee dagen na de lancering komen de astronauten bij het ISS aan.

13.34 uur: Op dit moment worden even alle feitjes opgelepeld. Zo krijgen we te horen dat het -17 graden Celsius is nabij het lanceerplatform. Ook wordt bevestigd dat alles – tot op heden – volgens schema verloopt en dat de lancering om 14.16 uur gaat plaatsvinden.

13.30 uur: Nog drie kwartier en dan gaat Kuipers samen met zijn collega’s Don Pettit en Oleg Kononenko de ruimte in. ESA is inmiddels ook begonnen met het online live uitzenden van deze bijzondere lancering. Volg het hier!

13.20 uur: NOS is gestart met de live uitzending omtrent de lancering van Kuipers. Volg het op Nederland 1.

12.31 uur: Nog een klein uurtje en dan begint ESA met het uitzenden van live-beelden. Die uitzending is hier live te volgen. Ook de Nederlandse televisie besteedt live aandacht aan de lancering en wel op Nederland 1 (vanaf 13.20 uur). Meer weten over wat André Kuipers en zijn collega’s nu eigenlijk in de ruimte gaan doen? Dan moet u hier zijn!

12.15 uur: De astronauten hebben hun ruimtepak aan en zijn inmiddels al bij hun ruimtevaartuig gearriveerd. Ze hebben eerder vanochtend nog even afscheid kunnen nemen van vrouw en kinderen. Ook hebben ze hun kosmonautenhotel op traditionele wijze gedag gezegd: door een handtekening op de deur van hun kamer te zetten. Benieuwd hoe de laatste uren van de astronauten precies zijn verlopen en aan welke tradities ze kort voor hun lancering nog zijn onderworpen? Lees er hier alles over!

Links zet Kuiper zijn handtekening op de deur van zijn verblijf. Rechts neemt hij afscheid van één van zijn dochters. Foto's: ESA.

10.40 uur: ESA twittert een prachtige foto van de raket die al op de astronauten staat te wachten. De lancering vindt plaats in een heus winterwonderland.

Foto: ESA.

6.47 uur: Kuipers stuurt zijn allerlaatste tweet vanaf de aarde. Ook zijn voorlopig laatste blog die hij vanaf de aarde stuurt, staat online.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van het twitterkanaal van André Kuipers: @astro_andre.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd