De ’27 club’ is een mythe

De ’27 club’ heeft nogal wat leden: Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Kurt Cobain. Maar is 27 nu echt zo’n dodelijke leeftijd? Welnee!

Dat concluderen wetenschappers in het blad British Medical Journal. Ze trekken die conclusie nadat ze 1046 zeer bekende muzikanten met de ‘gewone’ mensen vergeleken. De muzikanten hadden tussen 1956 en 2007 allemaal met een album op nummer 1 in de Engelse hitlijsten gestaan. In die periode stierven 71 van deze muzikanten.

27 Club
De onderzoekers hadden natuurlijk maar één doel: kijken of er een kern van waarheid zit in de ’27 club-hypothese’. Heel wat beroemde muzikanten zijn door de jaren heen op 27-jarige leeftijd overleden. We noemden eerder al Winehouse en Hendrix, maar ook Jim Morrison en Janis Joplin haalden de 28 nooit. Hierdoor is het idee ontstaan dat veel grote muzikanten gedoemd zijn om op hun 27e te sterven. Maar is dat ook zo?

WIST U DAT…

Geen piek
De wetenschappers bestudeerden de levensjaren van de muzikanten en keken of er rond 27 inderdaad een piek van overlijdens te zien was. Maar die vonden ze niet. Wel ontdekten ze dat muzikanten in hun twintiger en dertiger jaren een twee tot drie keer grotere kans hadden om te overlijden dan mensen die geen muzikant waren.

Vroeger
In de jaren ’70 en begin jaren ’80 overleden opvallend veel grote muzikanten tussen hun 20e en 40e, zo moeten de onderzoekers concluderen. Maar aan het eind van de jaren ’80 verdwijnt die trend. De wetenschappers denken dat wel te kunnen verklaren. Tegen die tijd waren er betere behandelingen tegen overdoses heroïne. Bovendien maakte de hardrock plaats voor de popmuziek. En dat bracht toch ook een andere levensstijl met zich mee.

Al met al moeten de onderzoekers concluderen dat de ’27 club’ een echte mythe is. Er is geen enkel bewijs dat grote muzikanten een grotere kans hebben om op hun 27e te sterven. Wel hebben muzikanten een grotere kans om op jonge leeftijd te sterven.

Bronmateriaal

"BMJ" - BMJ.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door John W. Schulze (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd