Donkere chocolade straks op doktersrecept

De kans is groot dat de artsen mensen met een beschadigde lever straks donkere chocolade voorschrijven. De chocolade vermindert de schade aan de bloedvaten en herstelt zo leverschade door alcoholmisbruik of ziekte. Dat blijkt uit onderzoek.

De donkere chocolade zorgt ook voor een lagere bloeddruk in de lever en bevat veel antioxidanten die de beschadigde cellen uit het lichaam verwijderen. Dat concluderen Engelse onderzoekers. Het is niet voor het eerst dat chocolade als gezond wordt bestempeld. Uit eerdere onderzoeken bleek ook al dat het de kans op hartziekten en beroertes verkleint.

In het onderzoek kregen 21 proefpersonen met een ernstige leverziekte een maaltijd voorgeschoteld. De helft kreeg witte chocolade en de andere helft donkere chocolade. Zowel voor als na het experiment werd de bloeddruk gemeten. De mensen die donkere chocolade hadden gekregen, hadden een veel lagere bloeddruk in de lever. Volgens onderzoekers wordt het verschil binnen de groep veroorzaakt door de antioxidanten in de chocolade. Witte chocolade bevat deze namelijk niet.

“Dit onderzoek laat een duidelijk verband tussen het eten van chocolade en een hoge bloeddruk in de lever zien,” vertelt Mark Thursz van de European Association for the Study of Liver (EASL). Volgens Thursz kan het onderzoek van groot belang zijn voor mensen met een slechte lever. De impact van de aandoening zou door chocolade verkleind worden en daarmee neemt ook de kans op sterft door een leverziekte af.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd