ESA fotografeert vulkanische aswolk

ESA’s Envisat-satelliet heeft een foto gemaakt van een vulkanische aswolk boven het Verenigd Koninkrijk. De wolk is op de foto meer dan duizend kilometer verwijderd van de oorspronkelijke bron: een vulkaan op IJsland. De wolk heeft negatieve gevolgen voor het vliegverkeer.

De wolk is het resultaat van een eruptie onder de Eyjafjallajokull-gletsjer in het zuidwesten van IJsland. Door de vulkanische wolk is het vliegverkeer in binnen- en buitenland ontregeld. Zo is er een run ontstaan op huurauto’s en zijn alle internationale treinen volgeboekt.

De as, die als een grijze veeg op de foto zichtbaar is, waait van het westen naar het oosten op een hoogte van elf kilometer boven het aardse oppervlak. Er vliegen geen vliegtuigen in verband met het gevaar dat asdeeltjes vormen voor vliegtuigmotoren.

De vulkaan barste vorige maand voor het eerst uit sinds 1821. Woensdag vond de tweede eruptie plaats. De vulkaan ligt onder het ijs van een gletsjer, waardoor het smeltwater zorgt voor hevige overstromingen.

De onderstaande foto werd op 15 april 2010 gemaakt en heeft een resolutie van 300 meter per pixel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd