Direct verband tussen borrel en onveilige seks

Hoe meer mensen drinken, hoe groter de kans dat ze onveilig vrijen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Een verband tussen onveilige seks en alcohol wordt al lang vermoed, maar het vaststellen ervan bleek lastig. Maar het is onderzoekers nu dan toch gelukt.

Experiment
De wetenschappers verzamelden een aantal proefpersonen. Een deel van de proefpersonen kreeg alcohol voorgeschoteld. De rest niet. Daarna werd gekeken of de proefpersonen de intentie hadden om onveilige seks te hebben.

WIST U DAT?

…we in onze eigen stamkroeg beter tegen alcohol kunnen?

Intentie
Er bleek een direct verband te zijn tussen de hoeveelheid alcohol die proefpersonen hadden genuttigd en hun intentie om onveilig te vrijen. Wanneer de hoeveelheid alcohol met 0,1 mg per milliliter bloed steeg, nam de kans dat de proefpersoon onveilige seks zou hebben met vijf procent toe. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Addiction.

Verklaring
De onderzoekers denken de resultaten wel te kunnen verklaren. Door de alcohol kunnen mensen niet meer helder nadenken en hun beslissingen zijn niet rationeel meer. Zelfs al weten ze dat onveilig vrijen een slecht idee is: met een borreltje op is de kans toch groot dat ze het doen.

Volgens de onderzoekers kan hun studie helpen in de strijd tegen SOA’s. Om mensen bijvoorbeeld te beschermen tegen HIV en AIDS moet niet alleen worden ingezet op goede informatiecampagnes, maar ook op campagnes die te veel alcohol drinken, afraden.

Bronmateriaal

"Alcohol can lead to unsafe sex: It’s official" - Addictionjournal.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Adam Fagen (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd