Zijn chauvinisten gelukkiger? Niet altijd!

Trots op ons volk: dat maakt ons over het algemeen gelukkig. Maar niet als we ‘ons volk’ definiëren op basis van afkomst, zo blijkt.

Er zijn al heel wat onderzoeken gedaan naar chauvinisme. En daaruit is gebleken dat trots zijn op ons eigen volk ons gelukkig maakt. Wanneer we chauvinistisch zijn, hebben we over het algemeen ook een beter gevoel over ons eigen leven. Maar is het echt zo simpel? Tim Reeskes en Matthew Wright konden het zich haast niet voorstellen en startten een onderzoek. Tijdens hun studie keken ze niet alleen of mensen trots waren op hun land. Maar ook waarom ze trots waren op hun land.

Twee soorten
Er bleken twee soorten chauvinisme te zijn. Etnisch chauvinisme: hierbij speelt afkomst een belangrijke rol. Minderheden behoren daarbij niet tot ‘ons volk’. En dan is er nog civiel chauvinisme: hierbij behoort men tot een volk wanneer men zich aan de (ongeschreven) regels en wetten van dat land houdt. Hierbij kunnen minderheden dus net zo goed tot een volk behoren.

WIST U DAT?

…trotse mannen het aantrekkelijkst zijn?

Onderzoek
Vervolgens bestudeerden de onderzoekers vragenlijsten die door zo’n 40.677 mensen uit 31 landen waren aangevuld. In deze vragenlijsten werd onder meer gevraagd naar de nationale trots en hoe tevreden mensen met hun eigen leven waren.

Trots
Zelfs wanneer er rekening werd gehouden met andere factoren die mensen gelukkig kunnen maken (werk, inkomen, woonplaats, etc.) dan nog bleek nationale trots een belangrijke bron van geluk te zijn. Maar – en nu komt het – alleen voor de mensen die ook minderheden tot het eigen volk rekenden. De meest trotse etnische chauvinisten waren gemiddeld niet gelukkiger dan de minst trotse civiel chauvinisten, zo schrijven de onderzoekers in het blad Psychological Science.

Het onderzoek laat zien dat chauvinisme – door velen gezien als een ‘feelgood-factor’ – lang niet altijd gelukkig maakt. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat etnische chauvinisten over het algemeen al minder gelukkig zijn en wanneer zij zien dat de wereld rondom hen steeds diverser wordt (meer culturen en nationaliteiten) kan dat ze nog wel eens ongelukkiger maken en zelfs leiden tot gevaarlijke xenofobe reacties.

Bronmateriaal

"National Pride Brings Happiness—But What You’re Proud of Matters" - Psychologicalscience.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Guido. (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd