Lymfevloeistof helpt struisvogel aan erectie

Het mysterie is eindelijk opgelost: de erectie van een struisvogel wordt niet mede mogelijk gemaakt door bloed, maar door lymfevloeistof.

De meeste vogels hebben geen penis. Maar enkele soorten hebben die nog wel. En in grove lijnen is deze vergelijkbaar met die van reptielen. Er is één groot verschil: bij reptielen wordt de erectie veroorzaakt door bloed. Bij vogels vaak door lymfevloeistof.

Onduidelijk
Hoewel we van de meeste vogels wel weten hoe hun erectie werkt, bleef die van de struisvogel lang in nevelen gehuld. Sommige wetenschappers ontdekten dat deze veroorzaakt werd door bloed. Anderen dachten dat de vogel de erectie te danken had aan lymfevloeistof. Duidelijk bewijs voor één van beide scenario’s bleef echter uit.

WIST U DAT?

…wetenschappers onlangs nog een drie meter hoge vogel hebben ontdekt?

Lymfevloeistof
Maar anno 2011 zijn onderzoekers er dan eindelijk uit, zo weet het blad Journal of Zoology te melden. Ze bestudeerden de penis van de struisvogel en ontdekten hoe het kon dat onderzoekers zolang over de erectie van dit dier hadden zitten bekvechten. “Struisvogels hebben bloedvaten nabij het oppervlak van hun penis,” vertelt onderzoeker Patricia Brennan aan de BBC. “Daardoor lijkt deze roze, maar de binnenkant van de penis vult zich met lymfevloeistof, niet met bloed.”

Het onderzoek wijst erop dat de penis van de struisvogel niet echt langer wordt dankzij de lymfevloeistof. De vloeistof zou er vooral zijn om de sperma naar buiten te drijven.

Bronmateriaal

"The erection mechanism of the ratite penis" - Wiley.com
"Bloodless erections for big birds, say researchers" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dan Taylor (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd