Dinosaurussen waren veel magerder dan gedacht

Zonder te diëten is de Brachiosaurus zojuist duizenden kilo’s lichter geworden. Nieuw onderzoek toont aan dat dino’s veel magerder waren dan altijd werd gedacht.

Dit is zo’n onderzoek dat ervoor kan zorgen dat de boeken grondig herschreven moeten worden en dat de tekeningen van dino’s de prullenbak in kunnen. Onderzoekers van de universiteit van Manchester hebben namelijk ontdekt dat de dino’s (die altijd als vrij fors worden afgebeeld) in werkelijkheid waarschijnlijk een stuk magerder waren.

Levende dieren
De onderzoekers baseren die conclusie op een uitgebreide studie. Eerst bestudeerden ze dieren die vandaag de dag op aarde rondlopen. Denk aan ijsberen, giraffen en olifanten. Hoeveel huid was er minimaal nodig om het skelet van deze dieren te bedekken? En wat was het gewicht van deze dieren? De onderzoekers ontdekten zo dat de dieren vrijwel allemaal bijna precies 21 procent meer lichaamsgewicht hadden dan eigenlijk nodig was om de botten te bedekken.

Met behulp van lasers werd gekeken hoeveel huid en vet er nodig was om het skelet van deze Brachiosaurus te bedekken. Foto: PL Manning / University of Manchester.
Brachiosaurus
Dat vertaalden de onderzoekers vervolgens naar de Brachiosaurus (Giraffatitan brancai). Van deze dinosaurus weten we niet precies hoeveel deze woog, maar sommigen schatten in het verleden wel eens dat het dier een gewicht van 80 ton kon behalen. De onderzoekers bestudeerden het skelet en hoeveel huid en vet er nodig was om het skelet te bedekken. Daar telden ze 21 procent bij op. Het resultaat? De Brachiosaurus woog waarschijnlijk ‘slechts’ 23.200 kilo, zo meldt het blad Biology Letters.

Belangrijk
“Eén van de belangrijkste dingen die paleobiologen over gefossiliseerde dieren moeten weten, is hoeveel ze wogen,” legt onderzoeker Bill Sellers uit. “Dat is verrassend lastig vast te stellen, dus daarom hebben we een nieuwe aanpak uitgeprobeerd.” Wanneer onderzoekers weten hoeveel een dier woog, is het ook gemakkelijker vast te stellen hoe deze zich precies voortbewogen en hoe het lichaam eruit zag en in elkaar zat.

Groot
Met die vele duizenden kilo’s minder is de Giraffatitan brancai een stuk lichter dan gedacht. Maar dat is nog steeds geen reden om geen ontzag voor deze dino te hebben. “Ze zijn nog steeds groot, alleen niet zo groot als altijd werd gedacht.”

De onderzoekers denken de ontwikkelde techniek op alle dinosaurussen te kunnen loslaten. En dat zal ongetwijfeld nog wel wat verrassingen opleveren.

Bronmateriaal

"Dinosaurs lighter than previously thought" - Manchester.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door WI Sellers (University of Manchester).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd