Venusovergang: gelukkig hebben we de foto’s nog

In Nederland onttrok slecht (en lokaal: heel slecht) weer de Venusovergang aan het zicht. Gelukkig was ‘ie in andere delen van de wereld wel te zien en werden daar de mooiste foto’s gemaakt.

U kon er de afgelopen weken niet omheen: de Venusovergang. Het gebeuren werd in talloze media breed uitgemeten. En terecht, want het beloofde een mooi en vooral bijzonder spektakel te worden. Venus bewoog voor de zon langs en zou (in Nederland bij zonsopkomst) als een zwarte stip op de zon te zien zijn. Een plaatje dat we niet snel weer konden bezichtigen: de volgende Venusovergang vindt pas in 2117 plaats.

Slecht weer
Maar zoals gezegd gooide slecht weer roet in het eten. Een dik wolkendek onttrok de zon en dus ook de Venusovergang in Nederland aan het zicht. Enkel op de Waddeneilanden was de Venusovergang kort na zonsopkomst even te zien (bekijk de foto’s hier).

De foto’s
In andere delen van de wereld was de Venusovergang gelukkig wel langdurig goed te zien en daar werd wat afgekiekt. En ook in de ruimte zijn foto’s van het spektakel gemaakt. De eerste kiekjes kunnen we u nu alvast voorschotelen. Zo kunnen we toch nog een beetje van de bijzondere Venusovergang genieten.

Matthias Dietrich maakte bijvoorbeeld onderstaande foto vanuit de Ohio State University. Te zien is hoe Venus voor de opkomende zon heen beweegt.

Foto: Matthias Dietrich (via Spaceweather.com).

John Rohrer maakte deze foto waarop de zon en Venus in volle glorie te zien zijn. Roder maakte de foto vanuit Canada.

Foto: John Rohrer (via Spaceweather.com).

Ook het Solar Dynamics Observatory, een observatorium dat zich in de ruimte bevindt en de zon bestudeert, legde de Venusovergang vast. De foto’s zijn prachtig en laten goed zien hoe klein Venus ten overstaan van het geweld op de zon eigenlijk is.

Foto: Solar Dynamics Observatory.

Foto: Solar Dynamics Observatory.

Ook de foto hieronder is door het Solar Dynamics Observatory gemaakt. En wel op het moment waarop de Venusovergang zijn einde naderde. Het lijkt net of er een hapje uit de zon is.

Foto: Solar Dynamics Observatory.

Maar het Solar Dynamics Observatory was niet de enige die vanuit de ruimte een oogje in het zeil hield. Ook astronaut Don Pettit in het internationale ruimtestation volgde de Venusovergang op de voet. En natuurlijk maakte hij foto’s. De kiekjes zijn uniek: het is voor het eerst dat een mens de Venusovergang vanuit de ruimte fotografeert.

Foto: Don Pettit.

Foto: Don Pettit.

Ook de Nederlandse astronaut André Kuipers laat weten vanuit het ISS een fantastisch uitzicht op de Venusovergang te hebben gehad. Zijn tweet gaat vergezeld door onderstaande foto.

Foto: NASA.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd