Ingrediënt in melk lijkt te beschermen tegen overgewicht

Een stofje in melk lijkt muizen zelfs wanneer deze dagelijks heel veel vet naar binnen werken, te beschermen tegen overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek.

Het gaat om het stofje nicotinamide riboside. De onderzoekers kwamen het stofje tegen toen ze onderzoek deden naar het gen SIRT1. SIRT1 is een gen dat onder meer een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling. Ook lijkt er een verband te zijn tussen dit gen en het behalen van een hoge leeftijd. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat het mogelijk is om het gen een boost te geven. Bijvoorbeeld met behulp van resveratrol: een stofje dat in rode wijn zit.

Boost
De onderzoekers gingen in hun studie op zoek naar andere manieren om dit gen indirect een boost te geven. En wel door een stofje dat SIRT1 bevordert – NAD+ – te stimuleren. En het stofje in melk bleek daar uitermate geschikt voor. Het vergrootte de hoeveelheid NAD+ op efficiënte wijze en leidde ertoe dat SIRT1 actiever werd, zo schrijven de onderzoekers in het blad Cell Metabolism.

WIST U DAT…

Zichtbaar
En het effect van nicotinamide riboside was ook echt zichtbaar. Dat blijkt uit experimenten met muizen. De dieren kregen een dieet met veel vet voorgeschoteld en ontvingen bovendien flinke doses nicotinamide riboside. Ondanks het vette dieet kregen de muizen geen last van overgewicht. Er werd namelijk meer vet verbrand en dat beschermde de muizen tegen obesitas. De muizen leken daarnaast dankzij nicotinamide riboside ook een groter uithoudingsvermogen te krijgen.

Supplement
Het is onduidelijk of een studie onder mensen dezelfde resultaten op zou leveren. Dat moet uit nader onderzoek blijken. Eén ding lijkt wel vast te staan: het drinken van melk alleen is niet voldoende om het effect dat onder muizen werd waargenomen, bij mensen te simuleren. Waarschijnlijk treden die effecten pas op als mensen de stof geconcentreerd (in de vorm van een supplement) binnen krijgen.

De onderzoekers zien in ieder geval genoeg mogelijkheden. “Onze resultaten wijzen erop dat de natuurlijke vitamine NR (nicotinamide riboside, red.) gebruikt kan worden als een voedingssupplement dat de stofwisseling verbetert en aandoeningen die met ouderdom samenhangen en het resultaat zijn van het onjuist functioneren van de mitochondriën (de energieleveranciers van cellen, red.) aanpakken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd