Zonnevlekken zijn ook vanaf het oppervlak van Mars te zien. Marsrover Perseverance heeft een kiekje van onze moederster gemaakt vanaf de rode planeet.
Zonnevlekken zijn gebieden op de zon die koeler zijn dan de omgeving. Ze ontstaan door storingen in het sterke magnetische veld van de ster. Als je door een eclipsbril naar de zon kijkt, kun je de zwarte vlekken waarnemen. In werkelijkheid zijn deze vlekken niet echt zwart, maar lijken ze zwart doordat de rest van het oppervlak van de zon extreem helder is.
Marsrover Perseverance maakt iedere dag een foto van de zon met zijn Mastcam-Z camera. Wetenschappers doen dit om te bepalen hoeveel stof er in de atmosfeer van de rode planeet dwarrelt. Het komt vaker voor dat Perseverance zonnevlekken spot, maar dat kan alleen als deze vlekken groot genoeg zijn. Zonnevlekkengroep AR3576 – maar liefst vijftien keer groter dan de aarde – blijkt groot genoeg te zijn om te zien vanaf het Martiaanse oppervlak.
Nu het zonnemaximum nadert – de piek in de 11-jarige zonnecyclus – gaan we zulke grote zonnevlekken(groepen) vaker aantreffen op het zonneoppervlak. Deze grote zonnevlekken produceren doorgaans zwaardere zonnevlammen, waardoor er de komende jaren een grotere kans is om poollicht te spotten. Goed nieuws dus voor fans van noorderlicht!
De enorme zonnevlekkengroep AR3576 draait inmiddels langzaam bij ons vandaan. Aangezien de zon in ongeveer 29 dagen om haar as draait, gaan we de groep over ruim twee weken mogelijk weer opnieuw zien. Is de groep dan uit elkaar gevallen of verder gegroeid? We wachten rustig af.