De romantische filmzoen is niet de norm in veel culturen

romantisch-zoene

In veel romantische films plakken de hoofdrolspelers hun lippen tegen elkaar. De filmzoen wordt gezien als het hoogtepunt van romantiek. Maar is dat eigenlijk wel zo? Onderzoeker Justin Garcia van het Kinsey Instituut (Indiana universiteit) beweert dat een zoen in veel culturen niet de norm is.

Volgnes Garcia is een zoen in veel culturen ongemakkelijk. Sommige mensen vinden een zoen zelfs weerzinwekkend. Garcia nam 168 culturen onder de loep en zocht uit hoe mensen in deze culturen over zoenen denken.

Wat blijkt: 46 procent van de culturen doet aan romantisch zoenen, waarbij de lippen elkaar raken. Dit zijn vooral culturen in het Midden-Oosten (zoenen is in alle culturen de norm), Azië (zoenen is in 73% van de culturen de norm) en Europa (70%). In Noord-Amerika is zoenen al iets minder gebruikelijk (55%). In Centraal-Amerika, in het Amazonegebied, ten zuiden van de Sahara en op Nieuw-Guinea vond de auteur geen culturen die zoenen romantisch vinden.

Het is bijzonder dat zoenen in sommige culturen geëvolueerd is en als romantisch wordt beschouwd. Volgens Garcia en zijn collega’s komt dit door de samenleving. In een sociaal complexe samenleving zal eerder aan zoenen worden gedaan. Mogelijk wordt zoenen gebruikt om te voelen of er sprake is van chemie of om te checken hoe gezond iemand is, bijvoorbeeld door te ruiken of te proeven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd